GARIS PANDUAN PENGURUSAN KESELAMATAN PERLINDUNGAN DOKUMEN RASMI DI UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

Garis panduan ini boleh dijadikan sebagai rujukan oleh semua Ketua PTJ dan pegawai awam bagi memastikan langkah-langkah kawalan keselamatan diambil untuk melindungi dokumen rasmi di semua Pusat Tanggungjawab. Hal ini bagi mengelakkan berlakunya insiden kehilangan, kecurian, kebocoran dan sebagainya sehingga boleh menjejaskan pentadbiran dan kesinambungan perkhidmatan di Universiti Putra Malaysia.

Keselamatan Dokumen bermaksud kawalan ke atas dokumen rahsia rasmi dan dokumen rasmi daripada pendedahan atau penglihatan tanpa kebenaran. Dalam pepasangan komputer, dokumen termasuk pita magnet dan lain-lain bentuk di mana maklumat boleh diproses disimpan dan dihantar.